top of page

Presentació del llibre "El Convent" a Montblanc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En el marc del centre Anselm Turmeda al reconstruit antic claustre del convent de Sant Francesc, va tenir lloc l'u de novembre la presentació del llibre "El Convent" d'Eduard Contijoch. On millor que al convent que dóna lloc al llibre?

 

La presentació va comptar amb la presència i les paraules de l'alcalde de Montblanc, Sr. Josep Andreu, de l'historiador, Dr. Valentí Gual, i del Director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Sr. Jordi Agràs.

 

En el marc de la Fira de Sant Martí, a dos quarts de dues, una nombrosa quantitat d'assistents s'aplegaren al claustre per assistir a la presentació.

 

Inicià l'acte l'alcalde, Sr. Andreu, destacant la singularitat d'un llibre que se situa en el Montblanc del segle XIX i la projecció que això pot donar a la vila. Vaticinà un bon èxit de vendes al llibre.

 

A continuació, el Dr. Valentí Gual, féu una anàlisi del rerefons històric del llibre i el rigor en la recerca que el sustenta. Repassà els fets narrats com la visita del general Prim o la poc coneguda visita del rei Amadeu de Savoia, així com fets dramàtics que van marcar la història de la vila com els aiguats de Santa Tecla l'any 1874 o, ja al final del marc temporal del llibre, la vinguda de la fil·loxera, que trastocà el model econòmic i, fins i tot, social del país.

 

El seguí el Sr. Agràs que valorà el llibre, tant en la dimensió de la complexitat en la seva escriptura com pel valor tant pels lectors montblanquins com per aquells que s'acostin a través de la lectura d'aquest llibre al coneixement de la història de la vila. En Sr. Agràs proposà a l'alcalde Andreu, la possibilitat d'establir itineraris literaris pel Montblanc de "El Convent"

 

Finalment l'autor, Eduard Contijoch, explicà l'origen del llibre basat tant en els seus records del Montblanc de la seva infantesa, com en la recerca portada a terme per recuperar la tradició oral familiar perduda. L'autor, destacà que al llarg de la seva recerca va constatar que no es pot entendre la història de les famílies sense estudiar, conèixer i estimar la història dels indrets on han viscut. El llibre, explicà, està adreçat d'una banda a la seva família, per conèixer el seu passat, però també als montblanquins ("aquells qui han tingut la fortuna de néixer i viure a Montblanc") per que podràn veure l'acció als seus carrers, a la seva vila com també a aquells que no coneguin Montblanc però que vulguin, a través del llibre, aproximar-s'hi d'una manera agradable i entenidora. 

 

Finalment, mentre l'autor signava dedicatòries als compradors del llibre, se serví un refrigeri amb una copa de cava de la terra.

Durant els parlaments, es van produir moments d'humor en que els ponents van demostrar força sintonia.

El mateix dia de la presentació el llibre es posà a la venda. Al mateix claustre del convent de Sant Francesc, els lectors van tenir l'oportunitat de comprar-lo.

Al voltant de dues-centes persones es van aplegar a la sala de les Corts del centre Anselm Turmeda per assistir a la presentació.

Al  final de la presentació l'autor va dedicar el llibre a tots aquells compradors que s'hi acostaren.

L'autor va explicar als assistents les raons que el van portar primer a estudiar la vida de la seva família i la història de Montblanc i, després, a escriure'n la novel·la.

L'autor amb l'alcalde de Montblanc, Sr. Andreu i la seva esposa i la regidora de Turisme, projecció exterior, fires i comunicació, Sra. Ariadna Ferrer.

Segueix el bloc de l'Eduard
bottom of page