top of page
Segueix el bloc de l'Eduard

Altres publicacions

 

L'autor porta anys estudiant la història de la família Contijoch i el context on ha viscut durant segles. El cognom Contijoch apareix a la Conca de Barberà sobre el segle XIII si bé l'autor ha pogut rastrejar els inicis de la branca a la que pertany fins a mitjans del segle XV on apareixen a Barberà de la Conca. A mitjans del segle XIX es traslladaran a Montblanc. La passió per Montblanc, d'altra banda, ha fet que també aprofundeixi en altres aspectes de la història de la vila. En els darrers temps, l'Eduard Contijoch ha publicat diversos articles exposant alguns resultats de la seva recerca. 
Brevíssima relació de la destrucció del convent de Sant Francesc de Montblanc

Originalment publicat a la revista El Foradot (clica la imatge per llegir-lo)

El convent de Sant Francesc ha estat segles testimoni immutable de com la vila de Montblanc anava canviant al seu costat. Però tanmateix, en sabem molt poc de com era en els seus moments més esplendorosos i què ha portat a que ens arribés tan malmès. Amb motiu de la restauració del claustre innaugurat recentment, l'autor ha investigat les respostes a aquestes preguntes. La recerca li ha permès alhora fer una descripció fidel i acurada d'un monument que és el leitmotif del llibre El Convent.

Puig i Cadafalch vs. Primo de Rivera

 

Originalment publicat a la revista El Foradot (Març 2013) (clica la imatge per llegir-lo)

L'any 2004, en unes reformes en la casa de Josep Puig i Cadafalch es trobaren, rere un envà, cent cinquanta-dues caixes amb el seu arxiu personal que havia estat ocult des de l'any 1923. L'autor va tenir l'oportuntitat de consultar-lo          -encara és objecte d'inventariat- i hi trobà, entre d'altres "tresors", unes cartes que el president de la Mancomunitat intercanvià amb el dictador. Noranta anys després, la disparitat de visions entre els dos personatges segueix més vigent que mai.

Ramon Cantó i Espinach i la seva Història General de Montblanc. (1894-1896)

 

Originalment publicat a la revista El Podall 3 (2014) (clica la imatge per llegir-lo)

Biografia del mestre Ramon Cantó i Espinach (Montblanch, 1844-Barcelona, 1907), el qual emigrà a la ciutat de Barcelona, des d'on redactà la Història de la il·lustre i reial vila ducal de Montblanc. El 1896 proposà a l'ajuntament de la capital de la Conca de Barberà la seva edició, però aquest a causa de la crisi de la fil·loxera del moment no es va poder fer càrrec de la impressió. L'obra romangué inèdita i de l'original s'han conservat diversos volums, un al Museu-Arxiu de Montblanc i dos a l'Arxiu de la Corona d'Aragó (ACA)

Tres montblanquins a Barcelona

Originalment publicat a la revista El Foradot (clica la imatge per llegir-lo)

La monumental obra de l'il·lustre montblanquí Ramon Cantó (1844-1907) va desaparèixer durants anys per ser retrobada part durant els primers aldarulls de la guerra civil -i salvada de les flames- i part, en ple segle XXI a l'Arxiu de la Corona d'Aragó. Quins estranys interessos van manllevar l'obra i com va arribar a dispersar-se? Alguns montblanquins contemporanis d'en Cantó, en la seva obra, ens en donen les claus.

Josep Contijoch i Poblet, Josep Casaca

Originalment publicat a la revista El Foradot (clica la imatge per llegir-lo)

El primer dels Contijoch montblanquins és en Josep Contijoch i Poblet, que amb setze anys es traslladà de Barberà a Montblanc. En aquell viatge, la família deixà enrere segles de pagesia per canviar d'ocupació i futur. Aquest article explica les principals dades biogràfiques trobades de la seva vida (1847-1923). En certa manera és la llavor del llibre "El Convent".

Francesc Contijoch i Grinyó

Originalment publicat a la revista El Foradot (clica la imatge per llegir-lo)

El primer dels Contijoch nascut a Montblanc. El que tota la vida fou conegut com Cisquet heretà del seu pare els negocis i l'interès per la política portant ambdós aspectes a la màxima expresssió: es convertí en el principal industrial de la Conca de Barberà alhora que arribava al càrrec de diputat provincial en temps de la Mancomunitat de Catalunya.

Josep Contijoch i Carol

Originalment publicat a la revista El Foradot (clica la imatge per llegir-lo)

El representant de la tercera generació dels Contijoch a Montblanc. Continuador dels negocis familiars, fou el que tingué una participació més decidida en la vida política de la vila arribant a alcalde-gestor durant el bienni negre. De personalitat controvertida, tingué intervencions amb gran impacte en el patrimoni arquitectònic de Montblanc així com en la societat civil: fins i tot els seus detrators en digueren elogis.

La Cessió del portal del Bové

Originalment publicat a la revista El Foradot (clica la imatge per llegir-lo)

L'any 23 tingué lloc un fet que marcà l'inici de la recuperació del patrimoni cultural de Montblanc: el matrimoni Rendé-Sabaté cedia a la Mancomunitat de Catalunya el cèlebre portal del Bové. Allò inicià un lent però inexorable procés de recuperació que encara dura als nostres dies.

 

Amb motiu de la cessió, el president de la Mancomunitat, Josep Puig i Cadafalch, es desplaçà a la vila on fou rebut per les autoritats i personalitats rellevants de l'època en el marc d'un seguit de celebracions.

La font de Sant Francesc de Montblanc

Originalment publicat a la revista El Foradot (clica la imatge per llegir-lo)

En poc menys de dos-cents anys la font ha tingut tres ubicacions a mesura que la plaça anava sent remodelada. En aquest article veurem els canvis que ha sofert -més que no ens pensem- així com la simbologia que rau rere els rostres, els peixos, les esferes, l'obelisc...

La genealogia de la família Contijoch

Originalment publicat a la revista El Podall (clica la imatge per llegir-lo)

Consultant tota mena d'arxius i documents (partides parroquials, Registre Civil, testaments, arxius particulars, premsa...) l'autor ha aconseguit reconstruir un arbre genealògic de més d'un miler de membres que es remunta ininterrompudament fins a mitjans del segle XVI i que il·lustra l'evolució de la família fins el present. Com a part de l'estudi, s'han identificat tots els Contijochs que han habitat a Barberà de la Conca durant cinc segles trobant-ne la vinculació i el nexe comú.

L'empresa Alcohols Contijoch de Montblanc: una fàbrica instal·lada en un antic convent. (1882-1951)

 

Originalment publicat en el marc de les Jornades de la Vinya a la Fassina     (27-28 Setembre 2013) (clica la imatge per llegir-lo)

Durant setanta anys el convent de Sant Francesc va allotjar un negoci familiar que començà amb la comprevenda de vi i que evolucionà cap a la fabricació de l'alcohol. No era la única a la contrada però una gran flexibilitat i agilitat en els processos de fabricació la van convertir en la primera d'un negoci que es va allargar durant tres generacions. En aquest estudi s'analitzen les claus del seu èxit i també del declivi.

Història d'uns capitells

Originalment publicat a la revista El Foradot (Gener 2015) (clica la imatge per llegir-lo)

El claustre del convent de Sant Francesc fou destruit al llarg del segle XIX per guerres, saquejos i d'altres circumstàncies desafortunades. En aquest article s'analitza el destí que seguiren alguns dels capitells d'aquell claustre i les causes que portaren a la seva dispersió.

Segueix-me

  • Facebook Classic

La Fàbrica arribarà aviat als quioscs

© 2014 Eduard Contijoch. 

bottom of page