top of page

QUI SÓC?

La Font de Sant Francesc. Eduard Contijoch

Em dic Eduard Contijoch. Si bé el meu cognom és força habitual a la Conca de Barberà, jo no hi vaig néixer. Hi vaig passar els millors moments de la meva infantesa, però no hi vaig néixer ni m'hi he fet gran. I tanmateix me'n sento. Potser sí que la terra et crida.

 

Fa anys em va donar un rampell i, com han fet tants d'altres, vaig començar a estudiar la història de la meva família. Vaig descobrir que els meus avantpassats havien passat segles conreant la vinya a Barberà de la Conca. Un poblet al que, d'altra banda, jo mai no hi havia estat. Però més tard vaig saber que, a mitjans del segle XIX, els Contijoch ens vam traslladar a Montblanc i llavors la història de la família va canviar de dalt a baix. L'estudi dels enrenous que hem organitzat a la vila durant

Afegeix-te a la meva llista de subscriptors per estar assabentat de les noves entrades que vagi publicant.

Nom

Email

aquest segle i mig m'ha apassionat els darrers anys.

Però com em va dir un historiador fa anys, no es pot entendre la història de les persones sense conèixer la història del lloc on van esdevenir, de la mateixa manera que no pots entendre la història dels llocs sense conèixer les històries dels seus protagonistes. És per això que, cada cop més, m'he bolcat en conèixer les històries de la història de Montblanc. La Història en majúscules ja té els seus experts. El que a mi m'ha interessat ha estat conèìxer la lletra petita: per què la font de Sant Francesc té tres rostres i dos peixos als canells? Qui era el Castlà? Com era el portal de Sant Francesc? Per què Santa Maria té la porta al costat? Quantes eren realment les torres de la muralla? Quin han estat els personatges més interessants que han viscut a Montblanc i com eren realment?

Gran part d'aquestes històries minúscules les he inclòs en la meva novel·la "El Convent" (i més que apareixeran a les seqüeles: aviso!) i moltes també les he compartit en el grup de Facebook "No ets de Montblanc si no..." on a més he après moltíssim de la saviesa dels companys que allà hi he conegut. Algunes, d'una manera més formal, les he publicat en mitjans com "El Foradot". Amb aquest blog pretenc tenir una mica més d'autonomia a l'hora d'escollir els temes i com els tracto, sense perdre de vista que l'objectiu, al capdavall, és fer-lo interessant a qui vulgui llegir-ho.

 

Com en tot a la vida, de les primeres lliçons que aprens en aventures com aquesta, una és que ignores infinitament més del que coneixes. És per això que animo a qualsevol lector d'aquest blog a aportar, opinar, rebatre, criticar (sense fer sang, si us plau!) sobre tot allò que faci que, tots plegats, acabem coneixent i estimant més el nostre Montblanc.

 

E-Mail: eduard@contijoch.es

bottom of page