top of page

LA HISTÒRIA DE LA FÀBRICA

La Barcelona emergent de principis de segle XX és un pol d’atracció irresistible. Enderrocades les muralles, la ciutat s’escampa lliurement pels carrers del nou Eixample. Uns carrers on s’hi basteixen edificis d’un incipient modernisme i on corren idees innovadores provinents d’una Europa cada cop més propera. Gent d’arreu del país busca en la capital la seva oportunitat per ser algú, per fer fortuna, per triomfar.

Però en Francesc Contijoch -conegut per tothom al seu Montblanc natal com Cisquet Casaca- ja és algú, ja té fortuna, ja ha triomfat. Anys enrere, el seu pare aprofitant la crisi de la fil·loxera va crear del no-res un imperi rural al voltant de la fabricació d’alcohol i ell, agafant-ne el relleu, l’ha fet créixer fins a límits insospitats a la comarca. Per ell, Barcelona és sortir de Montblanc i conquerir nous horitzons. A Barcelona s’hi farà un lloc en l’economia i també en la política.

 

Per en Cisquet i la seva família, passar de Montblanc a Barcelona significarà un canvi dramàtic que els farà replantejar-se tot el que han conegut, cregut i estimat fins ara. Al seu voltant, un pare superat pels fets que veu com el seu fill es deixa arrossegar per la cobdícia, una dona que li fa costat renunciant a tota la resta i uns fills que mai no han viscut cap privació, però que no troben la felicitat en un món que no acaben d’entendre. Especialment, el primogènit: en Josep. El que un dia heretarà el negoci familiar veu com es prenen decisions que afecten el seu futur sense tenir-lo mai en compte.

A La Fàbrica assistirem als convulsos anys de fa un segle, tant a la Catalunya rural com a la puixant Barcelona. Anys en els que tot s’hi val. Tot, a fi d’aconseguir allò que es busca. Encara que això suposi enfonsar el rival. I no només ho sap en Cisquet: entorn dels Contijoch s’anirà teixint una teranyina d’interessos que xocaran frontalment amb els seus. Interessos que posaran en risc tot allò que han construït amb els anys amenaçant de tornar-los al no-res.

La Fàbrica

La Fàbrica

Link a la web del Convent
Link a la web de "Històries..."
In The Press

ELS PROTAGONISTES DE LA FÀBRICA

Francesc Contijoch, a qui tothom coneix com Cisquet Casaca, l'industrial més ric de la comarca que vol fer créixer els seus horitzons cap a Barcelona. Amb ell arrossegarà tota la família.

La Coloma va deixar enrere el seu passat per casar-se amb en Cisquet. Ara es veu abocada a trencar de nou amb tot el que havia construit a Montblanc per començar de nou a Barcelona. Amor o lleialtat pel seu marit?

Josep Contijoch, el vell Casaca, el patriarca de la família que va crear l'imperi i que, en quedar-se vidu, el va deixar en mans del seu fill. Però la seva experiència seguirà sent vital per la subsistència del negoci i de la pròpia família.

La Dolors, en Josep i la Rosa. Els tres fills d'en Cisquet i la Coloma. Nascuts en un entorn d'opul·lència, hauran d'adaptar-se a un nou món que els és desconegut: Barcelona. 

Tot i ser el petit, la tradició mana que en Josep sigui l'hereu: algun dia, ell heretarà el negoci familiar -la fàbrica- i el guiatge de la família.

A Mossèn Queralt no li costarà fer-se un lloc a la societat montblanquina. Com a rector de la parròquia de Sant Miquel i com a redactor del diari local conservador serà observador privilegiat i confident d'en Cisquet, amb qui teixirà una profunda amistat. 

Josep Folch, un prometedor advocat que fa temps va deixar de sentir-se montblanquí per mimetitzar-se en el perfecte barceloní. Amb els anys es convertirà en el perfecte assessor d'un Cisquet que no només aprofundirà en el negoci sinó que s'endinsarà en el món de la política.

Josep Maria Tomàs, el comptable de la fàbrica i mà dreta d'en Cisquet per a tot a Montblanc. Sempre en un segon terme, es revel·larà com imprescindible pel funcionament de la fàbrica. I de molt més.

L'Antoni Palau va ser amic d'infantesa d'en Cisquet. Amb els anys els seus destins els van allunyar. L'Antoni, home de llibres i emigrat per la força a Barcelona veu com el seu antic amic li demana ajut per anar a la capital amb fins molt més prosaics. 

En Joan Poblet i Teixidó és un jove idealista que mira d'escampar els seus ideals de republicanisme, cooperativisme i catalanisme per tots els mitjans. La seva clarividència i contactes en el món de la política el faran un aliat interessant i un detractor incòmode. 

En Maties Guarro també ha fet el camí de Montblanc a Barcelona però amb fins molt diferents. La seva entrada en la societat i la política de la capital de seguida el convertiran en rival d'en Cisquet. 

Books

EL CONTEXT HISTÒRIC

La Fàbrica recrea els escenaris del Montblanc i la Barcelona de fa un segle. La vila de Montblanc, tot i constreta per les seves muralles centenàries, encara pot portar al món industrials com en Francesc Contijoch, capaços de competir amb els principals productors d’alcohol del país.

D’altra banda, Barcelona fa anys que ha enderrocat les seves barreres i creix poderosa i puixant. No només serà un dinàmic centre econòmic: políticament, concentrarà el poder atorgat a la Mancomunitat de Catalunya. Economia i política, com sempre, aniran de la mà. Personatges com en Contijoch se n’adonaran i decidiran jugar fort en ambdós camps.

Així, ens endinsarem en cercles freqüentats per figures com Prat de la Riba, Puig i Cadafalch, Lluis Millet, Àngel Guimerà o Pompeu Fabra i visitarem llocs emblemàtics com una incipient Sagrada Família, l’Ateneu Barcelonès, el Centre Excursionista, un activíssim port o un Paral·lel que ja concentrava l’activitat més canalla de la ciutat. A Barcelona assistirem als esdeveniments clau de les tres primeres dècades del segle XX.

A La Fàbrica els protagonistes es mouran a cavall entre el seu Montblanc natal, inamovible al llarg dels segles, i la moderna i canviant Barcelona. Assistiran al creixement racional del nou l’Eixample, mentre els estrets i tortuosos carrerons dels barris de la ciutat vella els recordaran la vila que miren de deixar enrere.

L'AUTOR

L’Eduard Contijoch és fill d’una família de llarga tradició a Montblanc que ha dedicat els darrers anys a recuperar-ne la història: tant de la seva família com del Montblanc i la Barcelona on han viscut al llarg de generacions. I és que no s’entén la història de les famílies sense conèixer els indrets on han viscut, ni s’entén la història dels pobles i les ciutats sense conèixer qui van ser els seus habitants.

Foto. X. R. Trigo

Fruit de la seva recerca ja ha publicat altres títols com El Convent, una història de superació situada al Montblanc de la segona meitat del segle XIX, durant la crisi de la fil·loxera o Històries de la Història de Montblanc, recull d'entrades del seu bloc. 

Bio
Context Històric

NOTÍCIES DE LA FÀBRICA

CONTACTE

Per a contactar amb l'autor no dubteu a escriure-li a:

Subscriu-te per estar al dia de les novetats sobre La Fàbrica i l'Eduard Contijoch

Segueix-lo a

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Instagram - Black Circle
News and Events
Contact
bottom of page